Keresés ebben a blogban

2012. október 25., csütörtök

ALULNÉZET: A Lázár-baleset tragédiái

Biztos vagyok benne, hogy megfelel a valóságnak az állítás, hogy a Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt szállító gépkocsi a tegnap reggeli, halálos áldozattal járó baleset előtt a közlekedési szabályoknak megfelelően haladt. De nem hallgathatom el: amikor az előző napon meghallottam a hírt, hogy a rendőrségtől az ügyészség vette át az ügy kivizsgálását, gyanú ébredt bennem: manipulálni akarják a nyomozást.

Azonnal elhessegettem magamtól a gondolatot, csakhogy az már belülről mérgezett. Az csak rontott a helyzeten, hogy később cáfolták a nyomozásnak az ügyészségre való áttételét. A kisördög mindig piszkálni fog ebben az ügyben. Egyszerűen azért, mert a kormánypárt – amelynek Lázár az egyik legbefolyásosabb, egyúttal legdemagógabb módon vitézkedő tagja – az elmúlt két és fél évben aláásta az ügyészségbe vetett bizalmat. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ez a hatóság több olyan nyomozást is indított az elmúlt időszakban, amelyek a Fidesz céljait is szolgálták. Ezt követően rendre olyan vádat emeltek a kormányzó párt több politikai ellenfele ellen, amelyekről immár bíróságok derítették ki, hogy alaptalanok voltak.

A Fidesznek általában is a jogállamiság meggyengítésére, az addig lényegében független intézmények leplezetlen átalakítására, befolyás alatt tartására irányuló mesterkedései – amint a Lázár-baleset miatti elhessegethetetlen gondolataim is mutatják – lassan a manipulátorok ellen fordulnak. Olyannyira, hogy ha valaki, akkor Lázár János egészen nyilvánvalóan vétlen volt a konkrét ügyben, a közbeszédben a neve máris jelzőként szerepel és jelzőként fog szerepelni a jövőben is a baleset mellett.

Erre most ne tessék azzal a demagóg szöveggel előjönni, hogy rossz az, aki rosszra gondol! Mert hamarabb gyűrte maga alá a hatalom az ügyészséget, mint ahogyan vele kapcsolatban ilyen gondolataim támadtak volna. Így kelti fel egy önmagában is tragikus baleset a benne vétlenek iránti gyanút és vetíti előre egy egész ország tragédiáját.

Nincsenek megjegyzések: