Keresés ebben a blogban

2012. november 3., szombat

MÉDIA: Nem kell páváskodni!

A mozdulatok finomságát, sőt kifinomultságát, eleganciáját, a tartás tisztaságát emeli ki az egyik zsűritag a Fölszállott a páva elődöntőjének táncospárját értékelve. Könnyű neki! Ő ott van a helyszínen és láthatja azt, amit mi, a képernyők előtt ülő nézők legföljebb véletlenül csíphetünk el.

A Duna Tv rendezője ugyanis nem versenyprogramként komponálja a képernyőre a fellépéseket, hanem csak eszközként használja őket valamifajta önálló televíziós alkotás létrehozásához. Sajnos, emiatt helyenként öncélúan túldíszítetté válik a produkció.

Az archív fotókból létrehozott hátterek a vélhető szándékkal ellentétes hatást keltenek – nem a folklórral kapcsolatos ismereteinket gyarapítják, hanem zavarossá teszik a látványt. A villódzó, pulzáló fények, a váltakozó színek, a gyakori plánváltások, a kísérőzenekarról, a zsűriről készített vágóképek, a panorámázások, amelyekben időről időre a nézők tarkójának sziluettje takarja ki a fellépők mozdulatait, gyakran követhetetlenné teszik a színpadi történéseket. Főként a táncosok mozdulatai töredeznek szét, s válnak megítélhetetlenné a stúdión kívüli közönség számára.

A kevesebb ezúttal is több lenne. Van annyira pazar a szereplők teljesítménye, hogy szükségtelen feltupírozni őket a kereskedelmi televíziók show-műsorainak formai eszközeivel.

De nincs baj, hiszen csak az első estén vagyunk túl. Még televíziós szempontból is minden jóra fordulhat, ha az X-faktorhoz inkább illő rendezői felfogás helyébe olyat léptetnek, amely inkább összhangban van az itt sorjázó műfajokkal. Mert attól, hogy Fölszállott a páva lett e versenysorozat címe, a tévéseknek még nem kellene páváskodniuk!

----------
utóirat: A BBC Entertainment mostanában adja a Strictly Come Dancing (az elektronikus műsorújság szerint: Sztárok a táncparketten) ismétlését. A hírességek klasszikus táncversenyének brit közszolgálati televíziós feldolgozása az iskolapéldája annak, hogyan kell látványosan, mégis a nézőkre tekintettel képernyőre rendezni egy ilyen vetélkedőt.

Nincsenek megjegyzések: